De voormalige verpleegstersflat op het terrein van Zuyderland wordt in november op duurzame en sociale wijze gesloopt. Het gebouw, dat sinds de jaren ’90 van de vorige eeuw dienst deed als kantooromgeving, wordt zorgvuldig ontmanteld zodat veel vrijkomende (bouw)materialen hergebruikt en hoogwaardig gerecycled worden.
Circulaire ambities
Zuyderland heeft hoge ambities op het gebied van duurzaamheid en kiest voor een verbeterde aanpak bij haar sloop- en bouwprojecten. Hiervoor heeft zij data- en consultancybureau Cirdax ingeschakeld. De circulaire aanpak die Cirdax hanteert zorgt ervoor dat Zuyderland kan inspelen op de nieuwe kabinetsmaatregelen – met als eerste doel 50% minder verbruik van primaire grondstoffen in 2030 – en op de huidige ontwikkelingen in de markt.
Bij deze circulaire aanpak speelt digitalisering een belangrijke rol, middels het vastgoed informatiesysteem Cirdax+ zijn alle aanwezige materialen inzichtelijk gemaakt, digitaal geregistreerd en voorzien van een materiaalpaspoort. Door deze vorm van identificatie wordt op voorhand nagedacht over het terugwinnen van materialen bij de sloop en de route welke de grondstoffen afleggen na demontage. Door hoogwaardig hergebruik van materialen wordt de milieu-impact verlaagd en een CO2 reductie van gemiddeld 7% gerealiseerd.
Materialen Marktplaats
Naast grote hoeveelheden bouwmaterialen die het pand bevat, bevindt zich ook resterend meubilair en andere kantoorinventaris in de voormalige verpleegstersflat. Van bureaus en stoelen tot lampen en kapstokken: alles nog prima geschikt! Via de website www.materialenmarktplaats.nl zijn, in een eerste ronde, 258 van deze items tegen een symbolisch bedrag verkocht aan Zuyderland personeel. De webshop gaat op vrijdag 9 oktober 17:00, online open voor verkoop, in een 2e ronde, aan groot publiek. Hierbij worden bouwmaterialen en resterend meubilair, van de 1e verkoop, te koop aangeboden. De webshop sluit donderdag 15 oktober om 17:00u. In deze periode worden de allerlaatste producten voor een mooie prijs verkocht en kunnen een week later op locatie worden opgehaald.
De opbrengst van dit verkooptraject heeft tot nu toe al een mooie donatie aan het Research- en Innovatiefonds Zuyderland én een CO2 besparing van 2.41 ton CO2 opgeleverd!