Finaleplaats MKB Limburg Prijs
Ingenieursbureau Re Use Materials uit Heerlen is met haar Materialen managementsysteem Cirdax één van de drie finalisten die in de race zijn voor de MKB Limburg Prijs. Dé prijs voor maatschappelijke meerwaarde in Limburg.
Deze finaleplaats heeft het ingenieursbureau weten te behalen dankzij de vele stemmen die zijn uitgebracht door het publiek. Nu is het aan de jury om uit de drie finalisten de uiteindelijke winnaar te kiezen. Op 12 juni a.s. strijdt Re Use Materials, samen met de 2 andere kandidaten (Beej Benders en Maison Blanche Dael) voor de felbegeerde titel. De winnaar wordt tijdens de tv-uitzending van L1 bekendgemaakt.
Net als voorgaande jaren gaat het MKB samen met L1 op zoek naar bedrijven die maatschappelijk verantwoord ondernemen tot hun kernwaarde hebben benoemd. Cirdax voldoet hier aan op meerdere vlakken. Het software systeem is namelijk ontwikkelt om materialen die nu nog in gebouwen zitten te identificeren zodat de deze hoogwaardig hergebruikt kunnen worden na de sloop. Hierdoor is het mogelijk om bouwprocessen circulair te maken. Dit koppelt het ingenieursbureau aan financiën en sociaal-maatschappelijke vraagstukken, waarbij ze werken met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en samenwerking zoeken met sociale ondernemingen in de regio.
Waste? No way!
Medeoprichter en circulair sloop expert Maarten Stadhouders: “Limburg staat voor één van de grootste sloopopgaves van heel Nederland. Dat betekent dat er ontzettend veel waardevolle materialen vrijkomen. Cirdax zorgt ervoor dat deze materialen een 2e leven krijgen en niet in de verbrandingsoven eindigen.” De positieve klimaatimpact van deze circulaire werkwijze is enorm, zeker wanneer je beseft hoe grondstoffenintensief de bouwsector is. Deze neemt naar schatting 50% van het grondstoffenverbruik en daarmee 40% van het totale energieverbruik in Nederland voor zijn rekening. Daarmee is het verantwoordelijk voor circa 35% van de CO2-uitstoot. Deze CO2-uitstoot kan drastisch gereduceerd worden door bewuster om te gaan met onze grondstoffen en ze hoogwaardig te hergebruiken. “Circulariteit is natuurlijk niets nieuws. Veel organisaties zijn hier reeds mee bezig, maar het blijft nog te vaak bij een holle marketingterm zonder concrete resultaten. Een echte systeemverandering bewerkstelligen we alleen als we circulariteit nauwkeurig meetbaar én praktisch toepasbaar maken. Dat is precies wat wij met Cirdax hebben gedaan”, aldus medeoprichter Erol Oztan. Het systeem maakt het voor opdrachtgevers, waarvan gemeentes en woningcorporaties de grootste zijn, tevens mogelijk om materialen te verkopen of om met deze bestaande materialen nieuwe ontwerpen te maken. “Er zit hier ontzettend veel potentieel materiaal in de gebouwen bovengronds, die we kunnen oogsten en hergebruiken in nieuwe projecten. Hoe geweldig zou het zijn als Limburg de eerste provincie is die géén nieuwe materialen meer nodig heeft?! Waste? No way!”.
Initiatiefnemers
De MKB L1mburg Prijs is een initiatief van MKB-Limburg en de regionale omroep L1. De winnaar krijgt ter waarde van € 10.000 advertentietijd via mediakanalen van L1 en een kunstwerk van de Limburgse kunstenares Chris Gadiot.